tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 

Nu kan du även följa valparnas viktutveckling i ett dokument som finns på valpkullssidan.

Annars så flyter allt bara på. Vilda sköter om bebisarna fläckfritt. Minsta pip från nån valp så är hon där för att ta reda på vad som kan vara på tok. Vilda mår också mycket bättre nu. Hon är betydligt piggare, febern är fortfarande nere, och hon äter och dricker som en häst. Idag ville hon tom gå på en lite längre promenad och utforska lite. Vi gick ner till klipporna där hon fick svalka tassarna lite. Väl hemma så ställde jag henne i en sval dusch så att hon skulle kylas ner. Nu sover alla 7 lugnt och belåtet igen i valplådan

 

Idag var min syster Anna och hennes sambo Oscar och hälsade på valparna. De var mycket facinerade över hur gulliga de är men lite råttliknande dock, fast på ett sött vis... Eller som min syster sa att " De påminner om nåt från en alienfilm" :)

 Emellanåt så tillät Vilda oss att ta upp en bebis och mysa med den lite. Mest passade de på när jag rastade henne, då skedde det mys på hög nivå.  



Picture
Picture
Picture
 

Gå in under rubriken foto & film där du hittar bilder på varje enskild valp. Klicka på den valp du vill se foton på så länkas du vidare till valpens egna fotoalbum.

 

Nu har äntligen febern gått ner lite. Jag har tempat henne med jämna mellanrum men inte sett någon temperaturskillnad förren idag vid 11.30. Sedan rör hon sig bättre också, inte alls lika staplande. Så nu börjar jag lugna ner mig lite, nu när jag ser att det går åt rätt håll. Det var vid ett tillfälle tidigt i morse då temperaturen tom gått upp till 40,2 och jag började bli riktigt orolig. Fast nu känns det bra, då Vildas temperatur sänkts till 39,4 grader. Så nu tillbaka till att hålla tummarna och fortsätta hoppas på att allt fortsätter gå åt rätt håll.

 

Ikväll vid 19.00 tyckte jag att Vilda verkade lite orolig. Jag trodde hon var nödig så vi gick ut så att hon fick uträtta sina behov. På vägen in hade hon det svårt att gå upp för trapporna, hon staplade sig fram. Jag tog tempen på henne och den låg på 40,1, vilket är för högt. Att en tik har lite förhöjd temperatur efter valpning kan vara helt normalt, men nu var det över det normala. En hunds normaltemperatur ligger vanligtvis mellan 38-39 grader. Jag tog med mig Vilda och valparna och åkte med blåljusen på till jobbet. Där tog vi en röntgenbild på henne som såg normal ut. Lite stor livmoder men även detta är helt normalt efter valpning.  Veterinären Kristina Lija trodde att det ev kunde vara kalkbrist, då en del tikar kan drabbas av detta när de diar. Jag satte kanyl på tjejen, och gav henne en atibiotika injektion . Nu är vi hemma där jag kopplat på NaCl dropp med tillsatt kalcium i.  Om febern gått ner imorgon så ska Vilda fortsätta med att äta atibiotika i 10 dagar. Nu har hon lugnat ner sig betydligt. Sover tungt och låter de små dia.  Tror att det är första gången hon verkligen sover. Jag däremot kommer nog inte få sova så mycket i natt, då jag måste hålla ett vakande öga på lilla hjärtat.

Picture
 
Vi tackar, bugar och bockar för alla fina gratulationer. Allt har gått jätte bra i natt. Det har pipit, diat, puffat, stonkat, kissat och bajsat. Men Vilda har varit en duktig mor, skött allt fläckfritt medans jag sov:)
Picture
 

Nu är det klart. 24 h senare så har sex små liv tittat fram. Vattnet gick 12.53 och ca 3,5 h senare kom den första modiga.

Picture
"Ettan",  hane,  född kl 16.20,  299 gr


Picture
"Tvåan",  hane,  född kl 16.45,  312 gr.


Picture
"Trean",  tik,  född kl 17.10,  233 gr


Picture
"Fyran",  tik,  född kl 17.30,  325 gr.

Picture
"Femman",  hane,  född kl 19,25,  370 gr


Picture
"Sexan",  tik,  född kl 19,35,  286 gr


Picture
Trött mor med sina sexlingar


 

Nu har de fyra första gullisarna tittat ut. Det är två tikar och två hanar.

Picture
 


Picture
Varannan hane, tik från vänster sett.


 

Stackars lilla ängsliga Vilda. Nu tycker jag synd om henne. Jag kan bara föreställa mig om hur det känns. Tempen har nu gått upp en grad. Hon flåsar, skakar och har förvärkar om var vartannat. Vilda vet inte om hon ska ligga ner eller vandra omkring, hon är väldigt rastlös och ängslig. Sova har vi knappt heller gjort de senaste dygnet. 1-2 ggr per timme så vill hon ut för att kissa och bajsa för att någon liten rackare ligger och trycker på urinblåsan. Nu hoppas jag för hennes skull att de snart är dags.

Picture
En hässjande, skakande Vilda värmer sig under filt.


Picture
Ibland kan hon slappna av bara det finns nån som kan hålla tass.


Picture
En högdräktig Vilda på promenad


24 h

5/27/2009

0 Comments

 
Nu är det nära. Vildas kroppstemperatur har sänkts till 37 grader. Hon hässjar, skakar, beter sig lite nervöst, sätter sig ofta ner och tittar sig mot rumpan och tvättar sig mycket. Så det jag väntar på nu är att kroppstemperaturen ska gå upp till det normala för då är tiken redo för att valpa. Så inom ett dygn borde de titta fram.

Nu är även allt väl förberett. Min fina valplåda är på plats, som min mammas sambo  var snäll och hjälpte mig med. Hade inte fixat det utan honom, så oändligt med tack Per! Jag har tagit med mig ett litet valpningskit från jobbet. Det innehåller en valpsug, peang, tråd, sprutor och ersättningsmjölk. Sedan har jag även tre snälla veterinärer på jobbet som ställer upp som bakjour om något skulle gå på tok. Så jag kan ringa Margareta Hellman, Caroline Eriksson eller Åsa Lundberg mitt i natten om det behövs. Jag är verkligen tacksam till dessa tre att de är så snälla och hjälpsamma. Tack, snälla ni! :)

Så nu tillbaka till väntan.......


Picture
Picture
Valplådebygge pågår



vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar