tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 

Idag, på 4-veckors dagen, fick valparna för första gången smaka på gräs. O då menar jag bokstavligt talat. För det första de gjorde när de fick känna gräset under tassarna var att börja tugga i sig av det nya underliga gröna.. De busades på en kort stund, men hux flux var det som om lampan släcktes och alla gick och la sig.  De sov mest genom sin nya upplevelse, men så blir det väl när det blir så mycket nya spännande intryck att ta till sig. Vi var ute i ca 3 h, men sen var det dags att gå hem och äta lite middag..

Nu är även namn och hem bestämt till alla valparna. Ettan ska heta Lotus, och flytta till Åsa och Magnus i Södertälje. Tvåan fick namnet Trulls och ska följa med Johanna till Göteborg. Söta Trean blir kvar hos mig och ska heta Engla. Fröken annorlunda, dvs Fyran ska heta Milda och ska till familjen Hjortsberg i Västerås. Stora tjocka Femman blir döpt till Nelson och ska bosätta sig hos Rosa och Camilla i Södrtälje. Sen är det lilla gulliga Sexan kvar som blev en Maja, hon ska till Jönköping till Evelina och hennes familj.

Picture
Lotus sitter och luktar på blommorna.


Picture
Lotus tuggar gräs


Picture
Trulls tar en powernap.


Picture
Engla funderar.


Picture
Milda busar medans Lotus tittar på.


Picture
Nelson tror han är en ko.


Picture
Maja försöker se farlig ut.


Picture
Trulls spelar okyldig.


Picture
Milda & Nelson är partners in crime.


Picture
Engla busar järnet.


Picture
Maja gömmer sig i grönskan.


Picture
Stina myser med valparna


 

Efter en skön och lång midsommarhelg  med både jobb, fest och mys är vi tillbaka i vardagen. Valparna har blivit ännu större, busigare och kaxigare. Vilda har blivit tuffare mot de små då de diar, eftersom alla fått sina sylvassa tänder. Valparna får en tuff uppfostran av sin mor.

När de inte vill dia så busas det på ordentligt. I natt vaknade jag av en herrans liv och hittade små planlöst springande valpar på rymmen. De har alla tagit sig ur valplådan för att upptäcka världen utanför. Jag lät dem då vara lösa i köket och kommer nog i veckan att städa undan valplådan.

Nu när de inte får mjölk av mamma lika ofta så har jag sen 1 1/2 vecka tillbaka låtit dem smaka på riktig mat. De äter det nu med stor förtjusning, medans en avundsjuk mor blänger på dem och bara längtar tills hon får städa upp resterna.

Idag medans valparna fick vara kvar hemma och äta i lugn och ro så fick Vilda ta årets första riktiga simtur. Jag lät henne apportera in bollen X-antal gånger innan vi återvände hemåt. Imorgon blir det ännu en dag vid klipporna så att både matte och mor får slappna av lite i den varma sköna solen.

Picture
Vilda på midsommar


Picture
Ettan uppställd som en van utställningshund.


Picture
Tvåan lite mer kutryggigt uppställd.


Picture
Trean lika söt som alltid..


Picture
Tuffa Fyran.


Picture
Femman inte alltför bekväm med att posera


Picture
Gulliga Sexan


 

Igår avmaskades valparna för första gången. Vi möttes av blandade reaktioner, men en känsla delade de alla gemensamt, och det var att de tyckte detta var de äckligaste de smakat på under sina få veckor i livet. Vilda däremot tyckte att det var helt okej, inte det godaste hon ätit dock, men helt ätbart. Katten Gollum däremot spottade och fräste när jag försökte ge honom avmaskningen. Men efter diverse duster och rivsår senare så lyckades jag!!

Idag fick valparna i 3 veckors present av mig springa fritt i köket. Det rådde total förvirring, då de planlöst sprang omkring. De fick även för fjärde dagen på raken smaka lite på Vildas mat. Alla verkar tycka det är gott, men det finns vissa som verkar gilla det lite mer... Som tjockisarna Fyran, Femman och Ettan.. Det har även börjat skällas och morras i lådan. Den som är mopsigast är ännu en gång Fyran. Hon försökte häromdagen att sätta alla kullsyskonen på plats, vilket t.o.m. fick min syster att hoppa i taket.

Storleksmässigt så har alla nu tagit sig över kilot.. Lilla Trean vägdes in på 1023 gr, Ettan 1347 gr, Tvåan 1272 gr, Fyran 1276 gr, Femman 1467 gr och söta lilla Sexan 1191 gr. Så nu har Ettan tagit sig förbi Fyran, men snart kommer säkert även Tvåan ikapp.. Så det är nog inte långt kvar tills killarna är störst.  Även tjejerna börjar sakta men säkert att jämna ut sig. Lilla Ettan  och söta Sexan kämpar på för att komma ikapp klunsen Fyran :)

Picture
Det börjades med invägning för kunna ge att rätt mängd avmasningspasta.


Picture
Ettan protesterar vilt..


Picture
Och lipade åt fotografen..


Picture
Sexan gapade stort.


Picture
Vilda gapade ännu större..


 

I helgen har det varit öppet hus i Kristineberg. Tre valpköpare var och tittade på de små underverken. Först ut på lördagen var Åsa och Magnus från Södertälje. Valparna, Vilda och Golum visade alla sin bästa sida. Vilda njöt av uppmärksamheten och valparna tyckte det var kul med lite mys-bus. Näst på tur var familjen Hjortsberg från Västerås. De satte sig ner vid puppisarna och kärlek vid första ögonkastet uppstod. Fyran charmade hela familjen med bus, skäll och mys. På söndag var Camilla och Rosa från Södertälje här. Nu var det Femmans tur att glänsa och kärlek uppstod. Det var inte bara valparna som fick uppmärksamhet utan Vilda såg till att även hon skulle få sin beskärda del av mys. sex-valps mamman fick förutom kärlek även ett och annat ben i present.

Idag har vi varit på långpromenad i Ursvik med Vildas bästis Olli och matte Irina. Båda hundarna exploderade ut som kor på grönbete. Det badades, gytebrottades och busades. Ännu en paus från mamma-livet för Vilda.

Picture
Även Fyran och Tvåan var kärleksfulla..


Picture
När mamma inte agerar huvudkudde så får Trean och Tvåan ställa upp.


Picture
Ettan och Sexan myser.


Picture
Femman och Trean tycker om att pussas.


Picture
Även jag fick mysa..


Picture
Olli och Vilda


 

Idag var jag och Vilda ute på vår allra första riktiga långpromenad efter att valparna kommit. Vi hämtade upp Sara och Milton och begav oss till Kärsön. Trots miljoner fästingar och mygg så njöt Vilda av att vara valpledig. Milton verkar däremot vara lyckligt ovetande av sina avkommor och snosade på i sin egen takt (dvs rallytakt) efter tjejspår som fanns i skogen.

Picture
Valparna har kollapsat i ett köliknande mjölkoma, och vi kunde tryggt lämna dem ett tag för att gå en långpromenad.


Picture
Vilda har koma på sitt sätt.. Men piggnade snabbt till när vi åkte iväg med bilen för att träffa Sara och Milton.


Picture
Vilda och Milton poserar ofrivilligt framför kameran. Den ena var svårare än den andra att få att sitta kvar.


Picture
Det var så mycket fart i bena hos föräldrarna att öronen stod i vinden och bilderna blev suddiga.


 

Idag var en stor dag för Vilda och valparna. Vilda blir en bättre mor för varje dag som går och valparna har blivit mycket mer självständiga. Därför bestämde jag att det var dags att flytta till köket. Vilda fixar allt så himla bra nu, och valparna är så pass stora att risken för att bli klämd är nu minimal. och sist men inte minst, det blir lättare för mig att sova om nätterna :)

På kvällen var min syster och Oscar på besök igen.  Det mystes och pystes i soffan, som mest hade de tre valpar var i famnen. Vilda var inte alls brydd över all uppmärksamhet som valparna fick, utan passade på att sova undertiden.

Nu har i alla fall Vilda och valparna funnit sig till ro i köket. Tvåan och Fyran var som vanligt mammigast och de båda ville sova nära mamsen..

Fyran passade även på med lite bus innan hon slocknade igen.



Picture
Picture
Picture
 

Nu har valparna blivit hela 11 dagar gamla. Förutom att alla valpar i snitt snart nästan gått upp över 300 % av sin ursprungsvikt så händer det en hel del annat också...

Jag var bortrest från lördag morgon t.o.m. söndag eftermiddag i Finland på lill-kusinens bröllop. Under detta dygn så hade jag två snälla vänner, Jessica och Emma som ställde upp med att se över valparna och Vilda. Redan på lördag e.m. när jag ringde hem så fick jag höra att Fyran öppnat ena ögat. Så de passar på att växa extra mycket när matte är ur huset:)

Så på söndag när jag kom hem så rusade jag till valplådan för att skåda detta underverk.. Då var inte bara Fyrans ena öga lite öppet utan båda, även mini syrran och brorsorna hade hakat på. Lite blått syns ur inre ögonvrån på dessa fem. Sexan har däremot inte lika bråttom med att komma ut i stora världen, vilket hon även poängterade med att komma sist ut den 28:e. 

Alla valparna har däremot tagit sina första staplande steg. De är så duktiga när de med sin ryckiga sombie-stil försöker ta sig fram.


Jag har försökt att fota de små idag, men de vill inte bli bra på bild. Bilderna hittar du på respektive valps sida. Det finns även en liten film på Femman där han försöker med starka ben ta sig till syskonen.

Picture
Picture
 

Nu har Vilda börjat bli riktigt trygg i mamma rollen. Hon tar hand om dem som de vore av rent guld. Men ibland behöver även en mamma få ha tid för sig själv, så då lämnar hon dem en stund och går och vilar utanför valplådan.

Nu har även valparna nästan blivit dubbelt så stora. De har ungefär alla gått upp lika mycket i vikt, men snittet på dag sex ligger på + 275 gr/valp. Så nu liknar de riktiga tollarvalpar.. Tjocka, röda små marsvins kopior.

Jag har även filmat valparna lite och lagt ut det på valparnas egan sida.

 

När Vilda nu äntligen lärt sig slappna av så får stackars Fyran bistå som huvudkudde åt madame. Nån nytta måste väl de små också göra antar jag att Vilda tycker. Men det finns även tid för moderligt mys, där hon samlar in alla fina sötisar och har en liten mys-stund tillsammans.

Picture
Picture
Picture
Picture
 

Nu har alla valpar blivit tingade. De nya lyckliga familjerna som de ska flytta till är Camilla & Rosa i Södertälje, familjen Hjortsberg i Västerås, Evelina & Tommy i Tranås, Åsa & Magnus i Södertälje, Johanna i Göteborg och en liten tik blir kvar hos Vilda, mig och Gollum.


vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar