tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 
Vilda har under söndagkvällen varit lite stressad. Det eskalerade under kvällen, och nu kunde jag se alla tecken. Hon hade häftig andning, förhöjd temp, hässjade, pep, var orolig, stressad och ville bära omkring på valparna. Det var precis som vid den förra valpningen, hon hade fått kalcium brist. men som tur är så kände jag denna gång till alla tecken så hon fick aldrig kramper. Vi åkte allesammans till Djur Akuten och därifrån tog vi med oss hem dropp med tillsatt Calcium. Hemma igen vände allsammans snabbt. Vilda är nu cool som vanligt och kan nu slappna av bredvid sina små underverk.
 
Nu har alla valparna kommit. Det tog ca fyra timmar mellan ettan och femman. Men Vilda ligger inte och krystar hela tiden utan gör det mer eller mindre starax innan de kläms ut. Femman kom faktiskt medans Vilda åt, så hon verkade inte alltför överansträngd.
Så fyran föddes 23.05, det blev en stor hane på 471 gr med vitt i pannan, vita strumpor och en liten vit svanstipp.
Picture
Femman kom som sagt medans mamma åt, kl 00.30. Det blev en vacker tik på 315 gr som också har en bred vit bläs.
Picture
Så nu när alla har kommit så är det dags för mamma, puppisar syskon och matte att släcka nattlampan och sova resten av natten.
Picture
 
Nu är de första tre här. Allt har gått jättebra.
Igår kväll började Vilda visa tecken på att börja bädda. Natten har dock varit lugn men imorse började hon bli lite orolig. Tempen var nu nere  på 36.8 grader så då kunde man gissa att det snart skulle närma sig. Hon har bäddat oroligt hela dagen, hässjat mycket och velat ligga riktigt nära mig, eller snarare på mig. Vi båda har emellanåt haft svårt för att andas då hon legat över min hals.
Vid 21.00 gick vattent. kl 21.20 kom den första valpen. Ettan är en fin hane på 304 gr. Med vita tassar och med lite vitt i pannan.
Picture
Kl 21.30 var det dags för tvåen. En stor tik på 358 gr. Hon har också vitt i pannan, vita tassar och vit liten svanstipp.
Picture
Trean ville stanna kvar ett tag till så hon kom 22.30. En liten röd tjej på 232 gr.
Picture
Nu är det bara att vänta på att de andra två behagar komma ut. Vilda sköter sig som den duktiga mamma hon är, men väntar självklart själv ivrigt på de övriga små.
 
Nu är vilda äntligen röntgad. Minst fem små knattar är på gång. Fast om man ska gå efter hennes nya figur ser det snarare ut som det dubbla ska ploppa fram. men Vilda verkar trivas med att vara dräktig. Det känns som hon njuter av lugnet och stillheten.
Picture
Även Engla och Nelson har blivit röntgade i veckan. Så nu är det bara att hålla tummarna att de båda är fri på höfter och armbågar.
så förutom att vi går i väntans tider så rullar allt på som vanligt. Engla har börjat träna agility med Sara och jag har börjat igen med Vilda. De är två riktiga stjärnskott dessa två. Men nu de senaste två  veckorna har Vilda fått vila då hennes mage inte skulle hänga med i svängarna. Hon vill inte heller följa med på ridturer just nu utan har överlåtit det åt sin dotter. Denna uppgift tar Engla på fullt allvar och sköter det utan problem. Hon springer snällt med och lyssnar skarpt på varje kommando jag ger.

Vi har även haft en minivalpträff med bröderna från södertälje. Nelson och Lotus tog sig till storstan där halva syskonskaran fick busa loss ordentligt. Vilda satt mest i ett dike och tugga gräs medans de andra tre hade gasen i botten.
 
Jag är fruktansvärt dålig med att uppdatera bloggen, men när det väl uppdateras ska så är det bra grejor. Vilda är konstaterat dräktig. Förutom den tunnformade kroppen så har vi tittat på ultraljud där vi kunde se fosterblåsor. Så runt midsommar väntas det små nya bebisar.

Förutom att det är valpar på G, så har hela kull- 1 blivit ett helt år gamla. Den 28 maj blev de "vuxna". Kanske märks det lite på Englas beteende att hon kanske har lugnat ner sig lite, lite som ett sandkorn.... Fast hennes energi passar väldigt bra för den nya träningsformen vi börjat med, nämligen agility. Vi har tjuvstartat lite på tunnlar och balanshinder innan hon fyllde året, men nu har vi även börjat med hinder. Det går undan må jag lova. Så Sara som är Englas pappas matte vill gärna börja träna med henne på allvar och göra henne till en agility princessa. Även Vilda har börjat med agility igen, och det går över all förväntan. Jag hoppas att till nästa vår kunna starta med henne i klass 1.

Men nu blir det sommarlov för min lilla tant. Vi lugnar oss nu lite tre veckor innan förlossningen. Fast fortfarande ska hon så länge hon orkar få följa med ut på ridturerna. Engla ska däremot hårdtränas hela sommaren. Man får passa på när det är bara en hund man kan träna. Så det blir ingen rast och ingen ro för lilla fjanten. Fast det tror jag inte att Engla har något emot. kanske får hon börja följa med hästen ut när mamma är hemma på mammaledighet.....


vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar