tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 

Nu efter ett par dagars semester utan ett gäng valpar i hälarna, så känns det faktiskt rätt skönt att de flyttat till sina nya hem. Trots min enorma separationsångest och hönsmammatendenser så har det nu till största del svalnat. Nu kan jag helhjärtat satsa på lilla Engla och Vilda igen. Jag har fått meddelanden från de nya hemmen att allt gått bra och att de tar den nya världen med ro. Själv tog jag med Vilda och Engla till landet där det badas och busast till tusen. Mamma Vilda visar lillen hur livet ska avnjutas på landet vilket Engla inte är blyg med att härma. Här nedan följer lite bilder på sista dagarna med bebisarna och men bilder på de nya familjerna kommer när jag återvänt till sthlm.. 

 

Här är även en uppochnervänd film på Milda som numera är en skicklig utbrytarkung!!

 

Idag fyller de små liven åtta veckor. De har blivit lite större, klokare, vildare och sötare... Deras personligheter har nu verkligen börjat utmärka sig. Främst syntes det på valptestet som vi gjorde i lördags. Hans Abrahamsson och dotter Linn kom från Norrköping för att testa dessa små. Hasse tyckte att det var en mycket stabil och sansad kull :)  Vad man gör under ett valptest är att testa tillgänglighet, följsamhet, social dominans, bytesintresse, ljudkänlighet, nyfikenhet och viltintresse. Hela testet får tas med en nypa salt, då valpens dagsform kan påverka resultatet. Alla valpar var lugna och trygga i sig själva. Ingen reagerade på ljud eller en ny människa. Viltdelen var de flesta intresserade av, men några utmärkte sig mer. Trulls och Engla bar omkring på fågeln medans Nelson visade att han minsann var en spontan-appotör.. De andra gick fram och nosade på viltet och slickade och tuggade lite. Lilla Maja var dock mer intresserad av föraren och ville gärna vara honom till lags. Så denna lilla tjej kommer att bli en fin lydnadshund. Alla valpar visar nyfikenhet och ingen visade tecken på dominans. Det var en jämn och fin kull helt enkelt.
Förutom valptest så har vi förberett oss för flytt i veckan. Alla valparna fick sig ett bad och även klorna klippta för fjärde gången. Det har packats valpväskor och papper har fyllts i. Veterinärbesiktningen i söndags var u.a. på alla valparna.
Igår flyttade första valpen. Med stor sorg var jag tvungen att skiljas från lilla Maja. En flod av tårar var inblandade i farvältagandet. Idag var det Mildas tur och även här blev det ett traumatiskt farväl.. Det är verkligen sorgligt att skiljas från sina små bebisar. Men det är ju livets gång, och jag kommer ju att få träffa dem igen. Men ändå så blir man riktigt ledsen..Här följer lite bilder på veckan som gått.

 

Idag fick jag första fotoskivan från Eivor. De blev jättefina bilder. Verkligen fina, tack Eivor. Förutom att titta på bilder så har vi haft besök idag. Vildas före detta partner in crime tittade förbi, Sheltin Sune och matte Dorota. Sune tyckte att valparna var jätte läskiga så han hoppade upp i soffan och höll sig där resten av dagen. Sista avmaskningen innan leveransen gjordes också idag. Så nu är de chipmärkta, avmaskade, vaccinerade och registrerade. De har också fått en smyg besiktning av veterinär Caroline Eriksson, och alla är friska och fina. På söndag gör jag den officiella besiktningen av valparna, då de får följa med till jobbet.

Klicka på fotot nedan så länkas du vidare till Eivors fotoalbum... Kika in på alla fina bilder..

Picture
 

I senaste numret av hundsport finns en artikel om valpens miljöträning. De menade att valpen ska tränas från allt tidigare åldrar. Vid fem veckor är valpen orädd och nyfiken på allt och tycker ingenting är konstigt men redan vid sju veckor börjar den utveckla rädslor. Därför är det viktigt att låte de upptäcka nya saker inom denna period. Artikeln säger att man kan följa valpens åtta regler. Det vill säga att valpen ska träffa åtta olika personer, gå på åtta olika underlag, åtta leksaker, ljud, utmaningar,platser, hundar  etc... Jag kan väl lugnt säga att mina valpar har följt dessa regler, fast vi har gjort om det till valpens åttahundra-regler... Vi har under de senaste veckorna testat det mesta, allt från att åka bil till båt, suttit på miljoner olika platser, lekt med andra hundar, smakat på fågel, lekt med katten, gått på grus, halt golv, gräs, vatten, sovit borta, hälsat och lekt med barn, testat nya leksaker, hört åska, varit ute i regn, badat, fått klorna klippta flera gånger mm mm mm........... Jag kan göra listan oändligt lång, så som jag sa innan så har vi gjort valpens  åtta-regler gånger hundra. Å jag måste stolt säga att jag är väldigt imponerad av mina tuffa sötnosar. Orädda och nyfikna har de under sin korta tid på jorden gjort mer än vad många hundar får göra under en livstid.. Dessa valpar är ett tryggt, självsäkert gäng som snart är redo att flytta hemifrån. De är beredda att upptäcka mer, och de ser fram emot att få komma till sina nya familjer. Det känns för mig otroligt skönt att lämna bort valpar som är redo att ta sig an den stora världen..

Sen är det inte bara jag som fotat dessa små, utan en hundfotograf kontaktade mig och bad att få fota valparna och Vilda för boken "Lyckliga lydiga hundar" som ska ges ut i ny utgåva och för en valpkalender. De ska fotas igen på torsdag i en fotostudio. Jag hoppas snart också kunna lägga upp Eivor Rasehorns foton på mina djur. Även Gollum ska vara fotomodell.. :)



Picture
 

Idag packade jag med mig hela armén in i bilen och styrde mot min mamma i Täby. Där fick de under många, många timmar springa fritt på gräsmattan. De busades rejält, men mest spring var det efter mamma när hon snosade omkring på gräsplätten. Men Vilda har helt slutat dia de små nu, så de sprang förjäves.

I helgen var Milton och hälsade på sina bebisar för första gången. Han vill inte riktigt ta ansvar för sina handlingar utan tyckte mest de små var läskiga och påträngande. Så han höll sig på ett tryggt avstånd från oss, och då menar jag även mig... För alltid när Milton är på besök hos mig så råkar han ut för trimsaxen och klotången. Han är nog ändå mest sur på sin matte då hon faktiskt varje gång lovat att de ska göra något super skojigt :)

Picture
Picture
             Tjejerna på rad

Picture
           Killarnas tur


vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar