tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 
Äntligen har jag fått ordning på min kamera så att jag kan uppdatera bloggen. Datorn är tyvärr fortfarnde kidnappad av verkstaden, de hade tydligen åkt på semester så det ser tyvärr inte ljust ut på den fronten.
Men ljust ut ser det däremot ut för alla i kull 1. Fem valpar fick A höfter och en fick B. Det kunde ju inte bli ett bättre resultat. Jag är så stolt över mina små vilda rödtottar.
När det gäller kull 2 så utvecklas de i en rasande fart. Mycket har verkligen hänt under några veckor. De växer så det knakar och har börjat ta plats i min lilla lya. Första avmaskningen  gjordes på valparna när de fyllt tre veckor. Allt gick jätte bra, de spottades och frästes inte lika mycket som i den förra kullen.  De har också börjat äta valpfoder vilket de älskar. Valparna har ju alla också fått blivande mattar och hussar som själva fått välja namn på dem. I bildserien nedan kommer de i följande ordning. Först ut mamma Vilda, sedan Zigge, Wilma, Millie, Gino Jr och Foxi.
Alla blivande familjer har också varit på besök, förutom familjen från Norge av helt förståliga skäl. Även vänner och bekanta till mig har hälsat på, så valparna har blivit socialicerade i ung ålder för vuxna, barn, katter och andra hundar.
 
Mycket har hänt med valparna under deras 2 1/2 vecka i livet.  Förutom att de är tredubbla i storlek så har de börjar ta plats i min lilla lägenhet.  Inte riktigt som  det var första veckan då både Vilda och valpar fick plats i den minimala lilla röda hundsängen som ligger hos valparna i valplådan.
Nu är det inte bara sova och äta som gäller längre. För några dagar sedan har de öppnat ögonen vilket gjort dem nyfikna på livet utanför lådan. Därför har de också nu lärt sig att gå. Det är nog bara en fråga om dagar innan de börjar bryta sig ut från sitt valplådefångenskap....

Även värmen har lyckats hitta in i min annars så svala lya. Fläktar, kylklampar osv har inte hjälpt med att försöka svalka ner lägenheten. Vilda duschas med gämna mellanrum för att kylas ner. Engla är lyckligt lottad som får bada regelbundet. Vi har varit iväg och badat i pölen på Munsö, vilket även mopsen Buffy uppskattat. Vilda får tyvärr inte följa med trots att det är hennes största intresse. Det finns alltid en risk för mjölkstockning ifall de badar. Fast vi har trotsat det lite, då Vildas välbefinnande alltid går i första hand.. Korta stunder har hon fått ta sig ett dopp. Annars så har hon svalkats av med blöta handukar eller så har hon själv satt sig i fönstret vid fläkten :)

Valparna svalkar sig på olika sätt. De undviker att vara varandra närgångna. De ligger mot kalla petflaskor, fuktade handukar osv. Jag har de sista dagarna också introducerat vatten för dem, vilket de tycker är mycket intressant. De ska smakas och doppas tassar i det.

Men alla valpar är pigga, glada och nyfikna och Vilda tar som vanligt sin mamma roll på fullaste allvar. En riktig pärla till mamma med andra ord. Och visst har hon hjälp av deras storasyster Engla som mer än gärna vill puffa och tvätta sina halvsyskon.
 
Nu är fyra av sex från kull 1 rötgade. Å ja, ett stort grattis till er, alla kammade hem A-höfter och 0 på armbågar. Så det är Nelson, Maja, Milda och Engla som som är de lyckliga ägarna av friska höfter. Jag är så stolt över er.

Nu över till Kull-2.  Allt går bra med både valpar och Vilda. Puppisarna äter och sover mest, och ger ibland ifrån sig missnöjda skrin när Vilda rör sig lite för fort. Men annars så rullar allt på som vanligt.


vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar