tollare, nova scotia duck tolling retiever, valpar, tollarvalp, valpkull
 
Nu är parningen gjord. Pang på röbetan blev det i Jönköping. En vecka innan började vi med att bevaka Vildas löp. På torsdag den 15:e gjordes det första vaginalutstryket. Djurakutens duktiga biomedicinska analytiker Anna Lundin kunde snabbt se att det inte var dags riktigt ännu. Vilda låg i östrus men att det inte var  det optimala höglöpet ännu. På måndag togs ett nytt utstryk där Anna kunde konstatera att det började närma sig. På onsdag tog vi det sista utstryket och nu kunde hon se att det var dags. antigen på onsdag kväll, men troligtvis på torsdag. Så jag bestämde mig för att ta ledigt från jobbet på torsdagen och bege mig ner till Jönköping med Vilda. Vi startade resan kring lunch. Engla fick åka till mormor, hon fick ju inte störa mamma i kärleksplanerna. Resan gick riktigt bra. Vi stack ifrån regn/snö och rusk i Stockholm och närmade oss soliga Thenhult runt halv fem. Vilda fick börja med att bekanta sig med bakgården utan Gino, han fick bli kvar inne. Men de verkade känna av varandra så det gnälldes och skälldes från varsin sida av husväggen. Peter släppte ut Gino och inom några sekunder fann de varandra. De hade ett väldigt kort förspel, ca 30 sekunder för att vara exakt, sedan satt de praktiskt taget ihop. Det blev en hängning på ca 15 min så det är väldigt bra och förhoppningsvis så räcker det. Efterson parningen gick så fort så blev det en kort fika och sedan bar det av hem igen. Vilda sov lugnt hela hemresan, hon var mycket nöjd med dagens utflykt. Så tack Anna för att du är så förbannat duktig på ditt jobb, så att vi slapp bli kvar i Jönköping, utan vi kunde redan samma dag åka tillbaka till verkligheten.
Om tre-fyra veckor hoppas jag att vi vet om parningen lyckats eller inte. Så nu gäller det bara att hålla tummarna.
 
För drygt en månad sen bar det av söderut på en liten road trip. Med resesällskap som två hundar och min mamma färdades det ända till Jönköping. Målet med resan var att kika in en hane som kanske skulle få bli far till Vildas kommande valpar. På vägen dit passade vi på att hälsa på Maja, från kull 1. Vi anländer till ett idylliskt litet hus på landet. Snön har mer eller mindre tagit över Evelina och Tommys tomt. Skyhöga vallar som jag släpper ut hundarna på. I fönstret kikar två nyfikna själar fram, Lilla Maja och storesyster jämthunden. Tommy låter den äldre tiken (som jag tyvärr inte minns vad den heter) stanna kvar inne, lika bra att inte låta två vuxna alpha tikar hälsa. Maja släpps ut till mina vilddjur, och gensast blir Maja hunsad av Vilda. Efter en stunds föriktig introduktion för varandra börjas det lekas. Engla och Maja finner varandra direkt, de leker som de aldrig varit ifrån varandra. Engla får tag på en pinne som hon rusar runt med och Maja och Vilda försöker hinna ikapp henne. Men liten och nätt som Engla är har inte syrran och morsan en chans att komma ikapp. Det lektes vilt en bra stund innan vi gick in för att fika. Ett gäng bilder togs, men tyvärr så har min dator gått sönder så jag kommer för tillfället inte åt dem. Men söt är hon lilla Maja, tydligen lika gosig som Engla. Ligger klistrad bredvid matte och husse om nätterna, precis som sin syster.  Tyvärr blev vi snart tvungna att åka vidare. Lämna lill-skruttan igen. Hoppas snart att få träffa alla valparna på en gemensam valpträff.

Nästa destination var till hanen i Jönköping. Tollartrollets Rubin heter han, men kallas Gino. En trevlig och snygg hane som tävlas i lydnad och jakt av sin husse Peter Sandström. Vi lät först hundarna ses inne, vilket gick kanon. Gino hade dock till en början mer intresse för Engla, men upptäckte sedan att Vilda var en ganska snygg brud.  Ute röjdes det rejält. Gino tyckte att Vilda luktade super gott, så han lämnade inte hennes sida på timmar. Engla hittade en annan kamrat att umgås med, deras andra 2-åriga tollare. Det lektes och busades i den djupa snön, alla verkade trivas bra ihop. Så då bestämdes det att Gino ska bli far till Vildas nästa kull. Bilder på Gino togs också, men de hålls som gisslan av min dator.

Igår började Vilda löpa, så nu är det bara några veckor kvar tills det är dags för parning. Så då om 10-14 dagar bär det av till Jönköping igen för att få lite valpar gjorda.

vildviljans, vilda, flyingtollers evelina, valpar, tollare, nova scotia duck tolling retriever, valpkull, tollarvalpar